Početak radova na „Autoputu mira“

„Autoput mira“ će povezati ljude, gradove, ali i biznise i šansa je za ekonomski napredak juga Srbije, jedan je od zaključaka nakon početka radova na prvom delu projekta. Kada projekat bude završen, vreme putovanja između Niša i Merdara će biti oko 45 minuta.

Deonica Niš-Pločnik u dužini od 33 kilometra košta 255 miliona evra, od čega je 40 miliona evra grant sredstava Evropske unije, dok je preko 180 miliona evra obezbeđeno kroz povoljne kredite Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu. i razvoj, dok će ostatak stići iz budžeta Srbije. Autoput će se u narednoj fazi nastaviti do Merdara, a očekuje se da će cena kompletne saobraćajnice biti oko 650 miliona evra.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je ovaj projekat deo globalnijeg pristupa EU.

„Autoput mira nije izolovan projekat. To je prvi izraz novog pristupa EU – Global Gateway. Dakle, to je deo šireg koncepta EU za koji moramo da vidimo punu sliku. Regionalno i globalno. Srbija je na neki način preteča u ovoj inicijativi. Uspešna ekonomska integracija u regionu i sa EU biće moguća samo uz pojačanu povezanost. „Autoput mira“ će imati i ekonomsku dimenziju za rast i radna mesta“, rekao je ambasador Žiofre.

„Ime govori samo za sebe: ovo je zaista mirovni projekat koji treba da pomogne negovanju dobrih odnosa, slobodnog putovanja, slobodnog protoka roba i usluga – u duhu EU. „Autoput mira“ je jedan od mostova za mir i pomirenje na Zapadnom Balkanu“, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

„Ovo je veliki iskorak za našu zemlju“, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj pomoći za ovaj projekat.

Last updated: 26. April 2024. 13:43